امروزه نگاهها به انرژیهای تجدیدپذیر روز به روز افزایش مییابد. علت این امر، آلودگی سایر منابع انرژی و هزینههای مربوط به آنها میباشد. به بیان بهتر قیمت منابع انرژی افزایش یافته و نگرانیهای مربوط به محیط زیست، از مهمترین عیوب استفاده از سوختهای فسیلی و… هستند. پنلهای خورشیدی به عنوان عضو اصلی نیروگاههای خورشیدی، میتوانند به عنوان منبع والد انرژی خورشیدی عمل کنند. این امر نه تنها آلودگیهای محیط زیستی را کاهش میدهد، بلکه درآمدی پایدار برای شما ایجاد میکند. شغل نصب پنل خورشیدی نیز از جلمه شغل های نوین و پردرآمد در ایران و جهان می باشد که شما می توانید با شرکت در دوره های آموزش نصب پنل خورشیدی این مهارت ناب را کسب نمایید.
درآمد شغل نصب پنل خورشیدی چقدر است؟
با توجه به الزام نصب پنل های خورشیدی در ساختمانها می توان درآمد بسیار قابل توجهی برای این رشته متصور شد. رقم خاصی نمی توان برای این شغل معین کرد اما می توان به درآمدهای بسیار بالا در این رشته دست پیدا نمایید زیرا رشته تخصصی و مورد نیاز بازار روز می باشد.
چطوری وارد بازار نصب پنل خورشیدی شویم؟
برای ورود به این حوزه باید با انواع موقعیتهای شغلی که در این زمینه میتوانید به آنها مشغول شوید، آشنا باشید. بازار برق خورشیدی دارای حوزههای مختلفی میباشد. در کشور ایران هم این حوزهها همواره رو به رشد بوده اند. زمینههای مختلفی در کشور ایران وجود دارند که شما میتوانید در آنها مشغول به کار شوید. مهمترین حوزههای کاری که امکان ورود به آنها را از این طریق دارید، به شرح زیرند:
نصب و اجرای پنل های خورشیدی در ساختمانها
فرقی نمیکند که نیروگاه شما یک نیروگاه بزرگ است یا نیروگاهی با ابعاد کوچک در یک ساختمان! به هر حال نیاز به خدمات عمرانی، الکتریکی و همچنین مکانیکی در ساختمانها و اپارتمانهای تازه ساز حس میشود. برای نمونه فرایندهای عمرانی سبب کفسازی زمین نیروگاه و فونداسیون و… میشود. نصب و اجرای سازه ها، نصب پنلها و… از دیگر خدماتی هستند که در این زمینه باید ارائه شوند. نصابهای حرفهای در این زمینه، آشنایی کافی با قطعات نیروگاههای خورشیدی را داشته و اطلاعات کافی درباره اتصال قطعات را هم برخوردار است.

تعمیر و نگهداری سیستمهای پنل خورشیدی
قطعات موجود در نیروگاهها و پنل های خورشیدی مانند هر سیستم دیگری ممکن است دچار فرسایش شوند. به همین دلیل باید درگذر زمان به آنها رسیدگی کرد و مشکلات مربوط به آنها را برطرف کرد. افراد و شرکتهایی که در این زمینه فعال هستند، قراردادهای بازدید دوره ای، سرویس قطعات و… را با مشتریان منعقد میکنند.
طراح نیروگاهها و پنل های خورشیدی
پیش از آنکه هر اقدامی برای احداث این پنل ها و نیروگاهها را انجام بدهید، باید مطالعات اولیه درباره نیاز مصرف کننده، شرایط آب و هوایی و… داشته باشید. پنل های خورشیدی هریک نیاز دارند در بهترین شکل طراحی شوند تا پاسخ نیازهای کاربران را بدهند. این قاعده هم درباره نیروگاههای خورشیدی متصل به شبکه و هم درباره نمونههای جدا از شبکه صادق است. در نیروگاههای خورشیدی گسترده، به ویژه سیستمهای مگاواتی، شاهد این هستیم که شرکتهایی تحت عنوان EPC، خدمات مشاورهای طراحی را به افرادی که نقش کارفرما را دارند، ارائه میکنند. طوری که اجرای نیروگاههای خورشیدی به بهترین شکل انجام شود.
اصلیترین پیش نیازی که باید در این باره افراد متخصص داشته باشند، تسلط به اصول برق و الکترونیک است. دانشجویان الکترونیک میتوانند در یک حوزه بروز مانند برق خورشیدی هم فعالیت داشته باشند. موقعیت شغلی دیگری که در این زمینه میتوانید داشته باشید، نصب و اجرای نیروگاه خورشیدی است. برای شروع شما می توانید در دوره های آموزش تابلو برق صنعتی و آموزش برق ساختمان شرکت نمایید.
راههای کسب درآمد از نصب پنلهای خورشیدی
این را بدانید که در دنیای کنونی، بدلیل نیاز به تامین انرژیهای پاک، تقاضا برای منابع انرژی پاک افزایش یافته است. به همین دلیل یکی از بهترین راهها برای این امر، تاسیس نیروگاههای خورشیدی میباشد. این نیروگاهها نه تنها اثرات زیست محیطی را کاهش میدهند، بلکه فرصتی مناسب را برای درآمدزایی شما عزیزان فراهم میکنند. در ادامه مطلب شما را با مهمترین روشهای درآمدزایی از پنلهای خورشیدی آشنا خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
برق را به شبکه ملی بفروشید!
شاید بتوان یکی از سادهترین راهها برای درآمدزایی از پنلهای خورشیدی را این گزینه دانست. کشورهای بسیاری را میتوان یافت که برنامههای تشویقی درباره خرید برق تولیدی از منابعی تجدیدپذیر هستند، دارند. این امر به صاحبان پنلها و نیروگاههای خورشیدی امکان درآمدزایی میدهد. به طوری که با فروش برق مازاد، بتوانند از نیروگاه خورشیدی خود درآمد کسب کنند. ساده ترین روش درآمد نصب پنل های خورشیدی در ساختمان های تازه ساخت می باشد. روش های دیگر در زیر آورده شده.
قراردادهای خرید برق را فراموش نکنید!
از دیگر راههای درآمدزایی به کمک نیروگاههای برق میتوان به این گزینه اشاره کرد. قراردادهای خرید برق یا همان PPA به این معناست که با شرکت یا سازمان خاصی قرارداد میبندید و متعهد میشوید تا برای مدت زمان خاصی به آنها برق بفروشید. این قراردادها معمولا حالت بلندمدت دارند. به همین دلیل تا مدتها از یک درآمد تضمین شده برخوردار خواهید بود.
از سیستمهای ذخیرهسازی انرژی استفاده کنید.
درصورتی که باتریها و سیستمهایی که برای ذخیره انرژی کاربرد دارند را استفاده کنید، میتوانید برق تولیدی را در زمانهایی که تقاضای زیادی نیست، ذخیره کنید. در این صورت این امکان فراهم میشود که آنها را در ساعات اوج مصرف به فروش برسانید. این روش چند مزیت دارد. اولین مورد این است که به درآمدزایی بیشتر کمک میکند. مورد دیگر این است که سبب پایداری شبکه برق میشود.
زمین خود را اجاره بدهید.
بله درست شنیده اید! درصورتی که زمین بزرگی را دارا هستید، میتوانید آن را به شرکتهایی بفروشید که در زمینه انرژی خورشیدی فعالیت دارند. به همین دلیل با تاسیس نیروگاه در این زمین، امکان درآمدزایی برای شما فراهم میشود. این روش نیازی به سرمایهگذاری اولیه ندارد. در این صورت درآمدی ثابت برای خود ایجاد کرده اید.

تسهیلات و یارانههای مربوط به دولت
امروزه دولتهایی را میتوان یافت که در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر اقدام به اعطای یارانه میکنند. با استفاده از این تسهیلات میتوانید بخشی از هزینههای راه اندازی نیروگاه خورشیدی را پوشش بدهید. به بیان بهتر بازگشت سرمایه سریعتری خواهید داشت. استفاده از نیروگاههای خورشیدی نه تنها سلامت محیط زیست را ارتقا میدهد، بلکه سبب ایجاد فرصتهای بسیاری برای درآمدزایی میشود. درصورتی که به گزینههای معتبر نگاهی بندازید، میتوانید از منابع انرژی پاک بهرهمند شوید و سودی را برای خود کنید.
بازارکار نصب پنل خورشیدی در ایران چگونه است؟
همانطور که در مطلب بارها اشاره کردیم، انرژیهای تجدیدپذیر درسراسر جهان رو به توسعه هستند. این قاعده درباره برق خورشیدی هم صدق میکند و نیروگاههای خورشیدی روز به روز ارتقا پیدا میکنند. این فناوری در کشور ایران هم به خوبی مورد استفاده قرار میگیرد. در مواقعی میتوان دید که برق خورشیدی در محیطی دور از دسترس منبع برق شهری مورد استفاده قرار میگیرد. اما درمواقعی هم دیده میشود که گاهی این نیروگاه در مرکز شهر احداث میشود.
الزام نصب پنل خورشیدی در ساختمانها از سال ۱۴۰۴ نیز بازار کار این حوزه را بسیار داغ کرده است بطوریکه بهترین فرصت برای ورود به بازارکار پنل های خورشیدی سال جاری می باشد.
وابسته به اینکه چه استفادهای قرار است از پنل خورشیدی شود، بسترهای کاری مختلفی برای علاقه مندان به کار در این زمینه فراهم میشود. در ادامه هریک از این بسترها را خدمت شما معرفی خواهیم کرد.
نیروگاههای برق خورشیدی جدا از شبکه
این نیروگاهها در ساختار خود دارای پنلهای خورشیدی وهمچنین باتریهای مخصوص هستند. پنلهای بکاررفته در این ساختار انرژی الکتریکی را تولید کرده و به کمک باتری آن را ذخیره میکنند. طوری که مصرف کننده این امکان را داراست تا در تمام ۲۴ ساعت انرژی الکتریکی خود را تامین کند. تجهیزات دیگری را هم میتوان در این سیستم دید که از مهمترین آنها میتوان به اینورتر، شارژکنترلر، سازه پنل و… اشاره کرد. این ساختارها میبایست متناسب با حجم پروژه بکارگرفته شوند.
این نوع نیروگاه خورشیدی را میتوان مناسب برای مکانهایی دانست که از برق شهری دور هستند. برای نمونه میتوان در ویلاهایی که در ارتفاعات قرار دارند و هر نقطه دور از شبکه مخابراتی و یا شهر از آن استفاده کرد. این موارد مهمترین متقاضیات نیروگاه خورشیدیه هستند. البته فراموش نکنید که برخی از نیروگاههای شبکه بینیاز از باتری راه اندازی میشوند. این دسته از نیروگاهها قادر به روشن کرد مصرف کننده الکتریکی، آن هم در ساعات وجود آفتاب هستند.
یکی از مهمترین مدلهای این دسته از پکیجهای برق خورشیدی، پمپ آب خورشیدی است. اما نکته اینجاست که استقبال زیادی از این سیستم میشود. به همین دلیل آن را به عنوان شاخهای مستقل از این حوزه میدانند. در ادامه شما را با بسترهای شغلی دیگر در این حوزه آشنا خواهیم کرد.
نیروگاههای خورشیدی متصل به شبکه
این دسته از نیروگاههای خورشیدی به طور عمده از پنلهای خورشیدی و اینورترهایی تشکیل شدهاند که به شبکه متصل هستند. همچنین برق تولیدی از این دسته از نیروگاهها به مقصد برق شهری تزریق میشود. خروجی قابل انتظار و در دسترس این نیروگاهها تنها مربوط به ساعات آفتابی میباشد. معمولا وزارت نیرو برق خروجی مربوط به این دسته از نیروگاهها را مشترکا تهیه میکند.
به همین دلیل درصورتی که از این دسته از نیروگاهها برخوردار باشید، از یک مشتری بالقوه هم برخوردار خواهید بود. با نگاهی به صنایع و ادارات دولتی در سالهای گذشته، درمیابیم که آنها ملزم به تامین بخشی از برق مصرفی خود توسط نیروگاههای انرژی تجدیدپذیر هستند. این امر سبب تقویت بازار مربوط به این دسته از انرژیها میشود.
پمپ آبهای خورشیدی
زمینهای کشاورزی در بسیاری از موارد از شهر دور هستند. به بیان بهتر در حوزههای حاشیهای میتوان شاهد زمینهای کشاورزی بود. به همین دلیل کشاورزان نیاز دارند تا به منظور تامین آب مصرفی زمین ها، پمپ آب فراهم کنند. این امر به کمک دیزل ژنراتور ویا موتور پمپ محقق میشود. اما این را بدانید که دردسرهای خود را نیز این منابع دارا هستند. به طوری که تعمیرات آنها و تامین سوخت، دو مورد از چالشهای مربوط به این منابع هستند. به همین دلیل میتوان از پمپ آبهای خورشیدی استفاده کرد. با استفاده از پنلهای خورشیدی این امکان وجود دارد تا پمپ آبهای تکفاز و سه فاز را راه اندازی کنید.
پکیجهای قابل حمل خورشیدی
اقشاری مانند عشایر، کوهنوردها و…، برای تامین نیرو برق تلفن همراه خود، نیاز به منابع انرژی الکتریکی کوچک دارند. منابع قابل حمل خورشیدی گزینهای مناسب برای این امر هستند. این پکها از باتری و پنل خورشیدی کوچک برخوردار هستند. به طوری که در مواقعی توانایی تامین برق ۲۲۰ وات را هم دارا هستند.
هزینه راه اندازی خط تولید پنل خورشیدی
عوامل مختلفی روی هزینههای مربوط به راه اندازی نیروگاه خورشیدی نقش دارند. برای نمونه میتوان به تجهیزات این سیستم اشاره کرد. پنلهای خورشیدی، به همراه باتری ها، اینورتر ها، سازههای نگهدارنده و…، مهمترین تجهیزاتی هستند که در این سیستم بکارگرفته میشوند. وابسته به اینکه کیفیت این تجهیزات چگونه است، هزینه آنها هم متفاوت خواهد بود. برای نمونه یک سیستم خورشیدی ۵ کیلوواتی نسبت به سیستمی که توان بالاتری دارد، هزینه ارزانتری ممکن است داشته باشد.
از سوی دیگر نباید از هزینههای نصب و راه اندازی هم چشم پوشی کرد. علاوه بر هزینههای تجهیزات، از تعرفههای مربوط به نیرو متخصص، هزینههای مربوط به نصب و نگهداری دستگاه و… هم نباید غافل شد. وابسته به اینکه موقعیت جغرافیایی سیستم چگونه است، این هزینهها متفاوت خواهند بود. درانتها به هزینههای نگهداری و بهره برداری باید اشاره کرد.
خط تولید پنل خورشیدی
برای آشنایی با فرایند تولید پنلهای خورشیدی، هم میبایست با پروسه این کار آشنا بود و هم با تجهیزات کاربردی در این زمینه آشنا بود. مهمترین مراحلی که در مسیر تولید پنلهای خورشیدی باید طی کنید را در ادامه خواهیم گفت.
مراحل خط تولید پنل خورشیدی
- برای تولید پنلهای خورشیدی با کیفیت مناسب و به شکلی کاربردی، باید گامهای زیر را بردارید:
- تولید ویفرهای سیلیکونی: ماده اولیه اصلی در زمینه تولید پنل خورشیدی، ویفرهای سیلیکونی هستند. برای این کار باید سیلیکون را استخراج کررده و آن را تا درجه نیمه هادی خالصسازی کنید. همچنین باید این ماده را به ورقههای نازکتری برش بزنید.
- تولید سلولهای خورشیدی: در این مرحله ویفرهای سیلیکونی مرحله قبل میبایست به سلولهای خورشیدی تبدیل شوند. در این فرایند شاهد دوپینگ سیلیکون به منظور افزایش رسانایی آن هستیم. همچنین پوشش دهی ضد انعکاس به منظور جذب بهتر نور و از سوی دیگر ایجاد خطوط هادی برای جمع کردن جریان الکتریکی هستیم.
- مونتاژ ماژولهای خورشیدی: بعد از آنکه سلولهای خورشیدی تولید شدند، میتوان آنها را در ماژولهای خورشیدی قرار داد. برای این کار باید اتصال سری و موازی سلولها را برقرار کرد تا ولتاژ موردنیاز برقرار شود. همچنین لمینیت کردن ماژول با استفاده از مواد EVA و همچنین شیشههای محافظت کننده نیز در این مرحله دیده میشوند. درنهایت باید به تست عملکرد و کیفیت ماژول پرداخت.
- بستهبندی و کنترل کیفیت: بعد از آنکه پنلهای خورشیدی مونتاژ شدند، باید آنها را بستهبندی کرد و به بازار عرضه کرد. برای کنترل کیفیت باید این محصول درشرایط آب و هوایی مختلف تست شود. همچنین میزان بازدهی و دوام محصولات هم باید بررسی کرد. از سوی دیگر نباید از استانداردسازی محصولات غافل شد.
تجهیزات موردنیاز برای تولید پنل خورشیدی
اگر قصد دارید یک خط تولید پنل خورشیدی راه اندازی کنید، به تجهیزات پیشرفتهای نیاز دارید که به شرح زیرند:
- دستگاههای مخصوص برش و پولیش مواد سیلیکونی
- تجهیزات مخصوص دوپینگ و پوشش دهی سلول خورشیدی
- سیستم هیا اتوماسیون به منظور مونتاژ کردن ماژولها
ظرفیت تولید نیروگاه چقدر است؟
نخستین عاملی که در تعیین درآمدهای نیروگاههای خورشیدی نقش دارد، ظرفیت تولید آن است. این را بدانید که باید در ابتدا با مفهوم ظرفیت تولید نیروگاه آشنا شوید. منظور از ظرفیت تولید، میزان برقی است که امکان تولید آن توسط نیروگاه وجود دارد. این مهم معمولا براساس مگاوات و یا کیلووات تعیین میشود. بدیهی است که بین ظرفیت تولید و درآمدهای مربوط به آن ارتباط مستقیم وجود دارد. هرچه ظرفیت تولید بالاترباشد، میتوانید انتظار درآمد بالاتری را داشته باشید.
تعرفه مربوط به خرید برق
از دیگر عوامل مهمی که روی درآمد شما در این زمینه نقش دارد، تعرفه خرید برق است. این تعرفه نشان دهنده بهایی است که شبکه برق به منظور خرید برق تولیدی دراختیار شما قرار میدهد. وابسته به اینکه سیاستهای دولت چگونه است و چه توافقاتی صورت میگیرد، این درآمدها متفاوت خواهند بود.
تعرفههای عملیاتی و نگهداری
علاوه بر درآمد، میبایست به هزینههای عملیاتی و نگهداری مربوط به هم توجه داشته باشید. هر سیستمی دارای قطعات مربوط به خود میباشد و این قاعده درباره نیروگاه خورشیدی هم صدق میکند. درصورتی که هزینههای مربوط به نگهداری و… کم شوند، بدیهی است که سود شما افزایش مییابند. این امر با خرید قطعات باکیفیت برای راه اندازی سیستم و استفاده از آنها ممکن میشود.
سیاستهای حمایتی مربوط به دولت
کشورهایی را میتوان یافت که دولت آنها تسهیلات و تشویقات مالی را برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر اعطا میکند. این سیاستها شامل مواردی مانند معافیتهای مالیاتی، یارانه، ضمانت نامههای خرید برق با تعرفههای مناسب و… میباشند. به طور کلی نمیتوان به راحتی درآمدهای مربوط به تاسیس نیروگاه خورشیدی و استفاده از پنلهای آن را محاسبه کرد. عوامل مختلفی در این باره نقش دارند و هریک تاثیر خود را روی سود نهایی شما دارند.
مواردی مانند ظرفیت تولید، تابش نور، تعرفه خرید برق و همچنین هزینههای عملیاتی، تعیین کننده این درآمدها هستند. همانطور که میدانید انرژیهای تجدیدپذیر نقش مهمی در داشتن دنیایی سلامت دارند. به همین دلیل درصورتی که روی آنها سرمایهگذاری صورت گیرد، امیدها برای حفظ محیط زیست افزایش مییابد.